Els dies 29 i 30 d’abril del 2025, la ciutat de Granollers (Catalunya) acollirà més de 100 delegades i delegats de tot Europa per buscar maneres d’impulsar la biodiversitat cultivada en les polítiques alimentàries locals.
Representants polítics, personal tècnic i professionals de l’agroecologia i la producció ecològica participaran al Primer Simposi Europeu “Fomentar la Biodiversitat Cultivada a través de les Polítiques Alimentàries Locals”, organitzat per la Red de Municipios por la Agroecología, l’Ajuntament de Granollers i el projecte LiveSeeding.
L’esdeveniment té com a objectiu visibilitzar experiències amb èxit en polítiques alimentàries locals i fomentar el compromís polític i l’acció per a la construcció de sistemes alimentaris sostenibles i resilients, reconeixent el paper clau de les ciutats i els pobles com a consumidors globals d’aliments.
Durant els dos dies del simposi, a més de les ponències, hi haurà una exposició d’iniciatives locals de llavors i una visita al Banc de Llavors del Vallès Oriental i al Museu de Ciències Naturals de Granollers.
Enrique Pueyo, alcalde d’Aínsa i president de la Red de Municipios por la Agroecología, destaca que amb el Simposi:
“Volem posar en relleu la necessitat de polítiques locals sòlides que recolzin la biodiversitat cultivada en els sistemes alimentaris. Molts municipis europeus ja estan liderant aquest camí. Per això donem la benvinguda a tots els mitjans interessats a cobrir aquest tema crucial, que creiem vital per al futur del nostre planeta i les nostres comunitats”.
La clau per transformar els sistemes alimentaris
Aquest simposi marca una fita en el compromís dels municipis europeus per avançar en el desenvolupament de polítiques alimentàries que integrin la biodiversitat cultivada. A més, mitjançant l’intercanvi d’experiències i la consolidació d’aliances estratègiques, l’esdeveniment cerca catalitzar la transició cap a sistemes alimentaris ecològics i orientació agroecològica.
El simposi compta amb el suport de diverses entitats, incloses fundacions i organismes públics, com la Fundació Daniel i Nina Carasso, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, l’Ajuntament de Granollers, la Diputació de Barcelona i l’Oficina Conjunta d’Alimentació Sostenible. Metropolità de Barcelona). També hi participen organismes europeus com la Unió Europea, SERI, UKRI en el marc del projecte LiveSeeding, el Pacte sobre Polítiques Alimentàries Urbanes de Milà, el Tractat Internacional sobre els Recursos Fitogenètics per a l’Alimentació i l’Agricultura, la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura) i la Fundació Entretantos.
L’agrobiodiversitat fa referència a la diversitat de cultius, bestiar i arbres forestals criats i cultivats intencionalment per l’ésser humà per a l’alimentació i l’agricultura. Per això, es distingeix de la biodiversitat silvestre. En el cas dels cultius, parlem de biodiversitat cultivada, que inclou llavors una gran diversitat de varietats tradicionals, locals i cultivars localment adaptats.
LiveSeeding és un projecte d’innovació finançat per la UE, el SERI i el UKRI, que promou el creixement del sector de les llavors i la millora vegetal ecològiques. El seu objectiu principal és proporcionar llavors ecològiques d’alta qualitat i varietats diverses adaptades a l’agricultura ecològica d’una àmplia gamma de cultius, per facilitar així la transició cap a sistemes alimentaris locals més sostenibles.
La Red de Municipios por la Agroecología és una associació que agrupa més de 30 entitats locals de l’Estat espanyol. L’objectiu és promoure sistemes alimentaris sostenibles, inclusius i territorialitzats, des d’una perspectiva agroecològica i de sobirania alimentària.
Per a més informació, contacteu amb:
(ES, EN, CAT) Miguel Ángel Valero, Responsable de Comunicació de la Red de Municipios por la Agroecología: miguel@municipiosagroeco.red | 📱 +34 669 691 874
(EN, FR, IT) Anamarija Ćorić, Especialista en Comunicació del projecte LiveSeeding:
ac@ips-konzalting.hr | 📱 +385 99 370 5757